How to duurzaam zijn met tenten

Dit zijn drie aandachtspunten voor een duurzame tent

Zie jij noodzaak om een betere wereld achter te laten? Of wil jij als campingeigenaar een beter verdienmodel? Wat je motivatie ook mag zijn, het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Sterker nog, een duurzaam product dat lang meegaat zorgt zowel voor een beter rendement als dat het een positieve bijdrage levert aan de natuur. Hoe dat precies zit, leggen we je uit in dit artikel.

Het klinkt logisch: een gebruiksvoorwerp dat langer meegaat heeft twee voordelen: 1. Het zorgt ervoor dat je minder snel hoeft te investeren in een nieuw product omdat de oude langer meegaat; 2. Daardoor hoef je ook minder snel aanspraak op grondstoffen en andere materialen waardoor je een lagere druk uitoefent op het milieu.

Maar waar moet je dan op letten?

Punt 1: Kies voor materialen van hoge kwaliteit

Een goed doek verdient zich terug
Als je wilt dat een product langer meegaat, is het belangrijk dat het product bestaat uit materialen dat zo’n langere levensduur kunnen garanderen. Een voorbeeld: voorkom dat het doek van je verhuuraccommodatie goedkoop is en snel vergaat, maar ga juist voor goede kwaliteit zoals 100% katoen of een sterk polyester-katoen. Dat vraagt weliswaar vooraf om een wat hogere investering, maar op langer termijn heb je dit snel terugverdiend. Camping-eigenaren waarmee wij veel samenwerken zien dit dan ook niet zozeer een investering, maar juist als een slim verdienmodel.

Benieuwd hoe dat verdienmodel eruit ziet?
Ontdek het zelf in het artikel:

Laat je goed informeren voor jouw camping
Maar denk ook aan bijvoorbeeld de extra stevige ritsen die gemaakt zijn voor het intensieve gebruik van verhuur. Of PVC-ramen die UV-bestendig zijn waardoor ze niet vergelen en dus langer mooi blijven.

Tip: Begin met een kennismakingsgesprek om een goed beeld te krijgen van jouw situatie en een juist advies op maat in te winnen op basis van jouw wensen en locatie.

UV-bestendig PVC zodat de ramen extra lang mooi blijven

Punt 2: Ga voor producten met een lange levensduur

Duurzaamheid meten = weten
Een goede levensduur vertaalt zich door in allerlei vlakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de constructie van een tent? Het frame van onze Big Oak is gemaakt van hoogwaardig aluminium, waardoor het tientallen jaren meegaat. Het enige wat vervangen hoeft te worden na acht jaar is het doek (afhankelijk van klimaat en gebruik). Maar de duurzaamheid zit bijvoorbeeld ook in de stormvastheid. In de zomer heeft van 2022 hebben vier Big Oaks op kampeerterrein Stortemelk te maken gehad met windkracht 9: dit wordt gekwalificeerd als een echte storm met wind tussen de 70 en 90 km/h, waarbij dakpannen weg kunnen waaien en mensen moeite hebben om te blijven staan. Onze glamping tenten zijn daarop getest en kunnen deze extreme weersomstandigheden aan.

Een ander voorbeeld is de zogeheten snow load: het gewicht aan sneeuw per vierkante meter dat een tent kan dragen. Onze Round Holly en Big Oak zijn extern gecertificeerd op een snow load van 3.5 kPa, oftewel 350 kilo per vierkante meter.

Je ziet dat duurzaamheid in verschillende aspecten van een tent terugkomt. Wel zo prettig én duurzaam dus om te weten dat een verhuuraccommodatie voldoende sterk is om ook dit type weer te overleven.

Punt 3: Gebruik ‘modulaire’ tenten

Het eenvoudig vervangen van onderdelen verlengt de levensduur 
Hoe vaak wordt een product wel niet weggegooid omdat één onderdeel niet meer functioneert? Bij de ontwikkeling van onze luxe glamping tenten hebben nagedacht hoe we hier rekening mee kunnen houden. Stel dat een verhuurder per ongeluk iets kapot maakt, is het wel zo prettig als je relatief eenvoudig en snel het onderdeel kunt vervangen – en zeker niet de gehele tent hoeft te vervangen!

Vervang onderdelen, in plaats van een hele tent
Bij bijvoorbeeld onze Round Holly kan het doek eenvoudig worden losgemaakt aan de onderkant. Het doek kan als een soort mutsje weggehaald worden en een nieuwe gooi je er weer overheen. Even vastmaken aan de onderkant, en voila: de nieuwe gasten kunnen erin.

Of bijvoorbeeld bij onze Big Oak, waarbij een baan doek eenvoudig vervangen kan worden zonder dat de tent volledig gedemonteerd hoeft te worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je schade eenvoudig kunt vervangen, maar het biedt ook de mogelijkheid om na verloop van tijd de tent te moderniseren: is bijvoorbeeld in 2030 een paars tentdoek met gouden stiksels populair? Wij hopen van niet, maar mocht dat de trend zijn hoef je niet een volledig nieuw product aan te schaffen maar kun je dus eenvoudig alleen een nieuw doek monteren.

Het voordeel van zo’n modulair bouwpakket is dus dat je op een efficiënte wijze onderdelen kunt vervangen en vernieuwen, wat het een duurzame verhuuraccommodatie maakt.

Eenvoudig banen tentdoek vervangen zonder volledige demontage van de tent

Maar... hoeveel is ook een
duurzame relatie jou waard?

Ga voor een duurzame samenwerking
Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar wij hechten veel waarde aan een prettige samenwerking en een goede, lange termijn relatie. Wat dat betreft hanteren wij ook een duurzame aanpak met onze klanten. Dat kunnen we je wel vertellen, maar we laten het je liever zien. In onderstaande video vertelt directeur Jan van der Veen van kampeerterrein Stortemelk waarom hij al 22 jaar kiest voor tenten van De Waard: