‘Weet hoe jij je verdienmodel voor jezelf ziet’

Gluren bij de buren:
Landgoed Wilgenheerd

Waarom ben je gestart glamping? Deze vraag hebben wij voorgelegd aan vier verschillende campingeigenaren, met alle vier verschillende soorten verhuuraccommodaties. Van kleine, gezellige sfeertenten, tot grote luxe glamping tenten voor het hele gezin: vier campingeigenaren doen hun verhaal waarin zij uitleggen wat hun motivatie is voor glamping en hoe zij dit tot nu toe hebben ervaren.

In dit verhaal krijgen we antwoord van Arjan Eleveld, van Landgoed Wilgenheerd in Wehe-den Hoorn, Groningen:

Arjan, waarom zijn jullie gestart met verhuuraccommodaties?
Na tien jaar een kleine camping te hebben gerund in Italië, wilden we starten met een nieuwe locatie in Nederland. Wij wilden graag de goede dingen van de vorige camping meenemen naar de nieuwe. Voor ons is dat rust, natuur, ruimte, en mogelijkheden om buiten te sporten. Wij vinden het belangrijk dat elke gast, met wat voor portemonnee dan ook, hier terecht kan. Van fietsers met klein tentje voor een enkele nacht, tot aan vakantiegangers die bijvoorbeeld tien dagen in een luxe tent willen verblijven.

Hoe hebben jullie het aanlooptraject ervaren?
We zijn begonnen in de corona-jaren, en hoewel dat voor vele mensen problematisch was, heeft ons dat als camping vooral geholpen. Iedereen wilde namelijk in Nederland op vakantie, en dus was het direct vol. Dat zorgde voor goede mond-tot-mond reclame. Echt grote uitdagingen waren er voor ons dan ook niet. Wél is het verstandig om een goed businessplan te hebben, en dat bijvoorbeeld door andere kritisch te laten beoordelen. In combinatie met de ervaringen van de vorige camping in Italië was het voor ons relatief eenvoudig om hier een vervolgplek te maken.

Ondertiteling (Nederlands en Engels) beschikbaar in het menu!

En hoe is de ervaring tot nu toe met het verhuren van tenten?

Wij ervaren het als heel positief. In eerste instantie zijn de Apollo’s van De Waard natuurlijk gewoon hele mooie tenten, en dat is ook wat de gasten zo waarderen. De strakke vorm van de tipi, met die mooie luifel en met het terras er voor. Maar ook de grootte en de ruimte binnenin. Mochten de weersomstandigheden wat slechter zijn, kunnen de gasten ook in de tent het nodige comfort vinden. De tipi staat op een mooie plek bij de wilgen aan het water, en dat wordt echt als romantisch ervaren. We merken bijvoorbeeld ook dat het vaak jonge stellen zijn die deze plek boeken.


Duurzaamheid speelt bij jullie ook een rol. Hoe ervaren jullie dat?
Wij merken toch wel dat mensen daar mee bezig zijn. We krijgen veel positieve reacties op bijvoorbeeld
de zonnepanelen of de buizen van ons nieuwe verwarmingssysteem. Maar wij werken ook graag samen met lokale ondernemers, zoals de bakker of de installateur. Die profiteren er ook van dat wij hier een camping hebben, en dat zorgt voor een wisselwerking. Wij merken gewoon dat dit iets is, wat heel erg past hier in de omgeving van Groningen.


Dat is nog eens bijzonder! Heb jij nog advies voor andere campingeigenaren?
Mijn advies zou zijn om voor keuzes te gaan die bij jou en je doelgroep passen. Voor ons was dat bijvoorbeeld de tipi- tent, en de bijbehorende inrichting. Maar stel dat jij graag een gast wilt ontvangen met een kleinere portemonnee, dan heeft dat bepaalde consequenties ten opzichte van een gast die het prima vindt om 2.000,- euro uit te geven voor een weekje vakantie. Je moet goed weten wat je voor ogen hebt en hoe jij je terugverdienmodel voor jezelf ziet.


Fijn dat we even langs mochten komen, Arjan en Heleen! 

Lees meer verhalen in onze
nieuwe Expedition Glamp:

Bekijk het gratis
glamping magazine

De serie Gluren bij de Buren is onderdeel van Expedition Glamp: ons nieuwe magazine boordevol met interessante verhalen van camping eigenaren en andere artikelen om alles te weten te komen over glamping. 

Wil jij het Expedition Glamp online lezen? Via onderstaande knop kun jij het magazine gratis bekijken: