Kenmerken

Dat we trots zijn op ons merk is duidelijk. Maar, wat maakt onze tenten nou anders? Er zijn een aantal kenmerken waar je een De Waard aan kunt herkennen.

MATERIAAL

Terwijl veel tent-leveranciers voor alle tenten zijn overgestapt naar goedkopere materialen werken wij nog steeds met katoen.  Dit is een bewuste keuze omdat het ontzettend sterk is, zeer duurzaam en bestand tegen alle weersomstandigheden. Bovendien is het een natuurproduct met groot ademend en vochtregulerend vermogen: frisse lucht kan altijd naar binnen terwijl condens juist wordt afgevoerd. Dit zorgt voor een fijn leefklimaat in de tent.

340 grams katoen van Ten Cate

Al jaren werken we samen met Ten Cate. Deze Nederlandse weverij staat bekend om het meest sterke en duurzame tentdoek in Nederland. Het doek is van 100% katoen waardoor je optimaal profiteert van de positieve kenmerken die de stof heeft. Het gewicht maakt het doek extra sterk waardoor je tent tientallen jaren mee kan. Dat gewicht is ook direct een nadeel. Het maakt de tent zwaarder in gewicht.

Lichtgewicht katoen

Een lichter materiaal is het 220 grams katoen. Het doek is iets minder sterk dan het volledig 340 grams katoen maar veel lichter, compacter en sneller droog.

BELIJNING

De belijning van de noktenten is misschien wel het meest kenmerkend voor een De Waard. De tentlijnen spelen een belangrijke rol bij het stormvaste karakter van de tenten. We maken gebruik van sterke lijnen die niet, of nauwelijks, elastisch zijn. Omdat het katoenen doek van zichzelf wel elastisch is houden we het op zijn plek met een stijve, rekvrije scheerlijn. Die maken we uit een kern van doek met daaromheen een geweven mantel. Met een stevige spanner wordt de scheerlijn strak getrokken. Dat is een precisie klus omdat het doek met één hand wordt vastgehouden terwijl de andere hand met de spanner de tent zo strak mogelijk trekt.

AFSPANPUNTEN

De kracht van een De Waard vind je in de details. Letterlijk. Kijk maar eens naar de afspanpunten van onze tenten. Op het eerste gezicht lijkt het ‘gewoon’ een ringetje waar een lijn doorheen loopt maar, als je het beter kijkt blijkt het toch bijzonder. Op de plek waar het ringetje aan de tent is bevestigd hebben we namelijk een driehoekige versteviging gemaakt. Als je nog beter kijkt, zie je dat al deze hoekjes een andere vorm hebben, afhankelijk van de positie op de tent. Alle afspanpunten zijn dus op maat gemaakt voor optimale ondersteuning van de tent. Dit zorgt ervoor dat er een behoorlijke druk op de afspanpunten kan staan zonder dat de tent zijn stevigheid verliest.

VASTE KUIP

Het vaste kuipzeil is  een uniek kenmerk voor De Waard. Het zeil heeft een opstaande rand en zit aan het tentdoek bevestigd waardoor water tot 10 cm. hoog om de tent kan staan zonder dat het binnen nat wordt. Ieder kuipzeil wordt gemaakt van 100% waterdicht materiaal. Het vaste kuipzeil biedt niet alleen bescherming tegen water of beestjes maar heeft ook een belangrijke rol in de stormvastheid van de tent. Omdat het zeil aan de tent zit bevestigd kan de wind er niet onder komen en staat de tent extra stevig.

RITSEN

De rits vervult een belangrijke functie in de tent: hij moet duizenden keren open en dicht kunnen. Daarom hebben we voor alle tenten gekozen voor een robuuste, brede spiraalrits. Deze is veel steviger dan bijvoorbeeld een blokrits – die je kent van je spijkerbroek. Een spiraalrits kan in de lengte veel zwaarder belast worden. Omdat de rits elastisch is en niet knapt als je hem buigt, biedt dat extra voordelen tijdens het opzetten en opbergen van de tent. In tegenstelling tot veel andere merken gebruiken we ook in een De Waard veel ritsen. Bijvoorbeeld voor het bevestigen van een binnentent of voor de ramen. Dat brengt extra stevigheid aan de tent en de tent ziet er een stuk mooier uit.

FESTONNEREN

De nokken van De Waard zijn extra stevig dankzij het festonneren. Het festonneren is een naaitechniek om een zeilring af te hechten. Dat volledig met de hand. Als het hard gaat waaien komt juist op deze plekken veel druk te staan waardoor de ringen kwetsbaar zijn. Helemaal bij de hoofdnok omdat daar alle banen tentdoek samenkomen. Bij het festonneren van de tent moeten onze vakmensen daardoor soms, met de naald, door 30 lagen doek heen steken. Daarvoor zijn sterke handschoenen en dikke naalden nodig.