Het ontstaan van De Waard tenten

Hoe het allemaal begon

Het was 1947, vlak na de Tweede Wereldoorlog. In de hete zomer vond er een korte storm plaats, wat genoeg was om de tent van Machiel ‘Chiel’ de Waard te doen omwaaien. Een vriend van Chiel liet destijds weten dat hij nou eindelijk wel eens in iets wilde kamperen dat ‘…zou blijven staan als het een keer flink ging waaien!’.

Wie het hem later ook vroeg, altijd weer vertelde Chiel dezelfde geschiedenis: ‘Geloof me, het basisidee van die tent heb ik al kort na de oorlog in vijftien minuten op de achterkant van een envelop ontworpen. Het Gouden Kwartiertje noem ik dat altijd’.

Zeilmakerij De Waard

Chiel heeft zijn ervaring met stoffen en doek opgedaan bij de Koninklijke Marine in Den Helder waar hij werkte als zeilmaker. Daarna startte hij zijn eigen atelier in Schagerbrug, Zeilmakerij De Waard. Het toverwoord bij het ontwerp was ‘stroomlijn’. Als er al een tent kon worden bedacht waarop de wind geen vat kon krijgen, dan moest het sowieso schuine wanden hebben.

Proeftuin De Lepelaar​

Chiel huurde (later kocht) een stuk duinterrein in Noord-Holland, waar hij in 1950 de camping De Lepelaar begon. Naast het kamperen gebruikte hij het ook als laboratorium. Als de tenten van Chiel het op deze plek, tussen de lage duintjes een hele zomer het zouden uithouden, dan hielden ze het overal uit.

De opmars van de Albatros

Op de camping De Lepelaar begonnen de tenten van De Waard aan hun opmars. Hier vielen ze – tussen al die andere, vierkante en in de wind bibberende tenten – voor het eerst op. In de eerste plaats door hun strakke piramidevorm en in de tweede plaats vanwege het feit dat ze onder zo goed als alle omstandigheden overeind bleven staan. Zelfs in de krachtige zomerstormen gaven de allereerste Albatrossen geen krimp.

Piet de Waard: ‘Ik herinner me nog dat er rond 1963 zo’n enorm grote vraag ontstond naar vooral de Albatros, dat we toen in maart op de beurs Goed Kamp een bord moesten plaatsen met dat de tenten pas volgend seizoen geleverd konden worden. Maar dat maakte de mensen niets uit. De mensen bleven in de rij staan voor een De Waard. Toen heeft mijn vader het besluit genomen voorlopig niet meer naar tentoonstellingen te gaan’. Wat ook niet hielp. Eén flinke zomerstorm die complete daken als herfstbladeren van de zomerhuisjes blies en die de caravans op hun wielen deed schudden, of de telefoon in Schagerbrug stond alweer roodgloeiend. Omdat een Zilvermeeuw, die bovenop een duintop stond, tot ieders verbazing geen krimp had gegeven. Net zoals trouwens een Albatros die op hetzelfde strand stond. ‘Ach meneer, lever mij ook zo’n tent’.

‘Daar kon je vroeger dus je klok op gelijk zetten’, legt Piet uit. ‘Als het tijdens een zomervakantie flink had gewaaid op de eilanden, kwamen veel van die ‘daklozen’ op de terugweg in Schagerbrug langs om een tent te bestellen. De Waard-tenten werd een bijna magisch begrip’.

De namen van de tenten

Albatros, Lepelbaar, Zilvermeeuw, Goudplevier, Tureluur, Mantelmeeuw, Stern, Kapmeeuw, Bergeend, Kluut, Visdief, Watersnip, Strandloper, Wulp, Zeekoet, Smient, Oeverloper, Dwergmeeuw, Bosruiter, Zeearend, Koningsstern, Kleine Burgemeester, Kuifeend, Jan van Gent, Scholekster, Alk…

Piet de Waard: ‘Als je dat allemaal achter elkaar zet… een nogal lang rijtje inderdaad. De meeste van onze tenten kregen vogelnamen. Mijn vader is daar al in de jaren vijftig mee begonnen en ik vind het een prachtige traditie’.

2018: Herstart De Waard

In 2018 is De Waard overgenomen door de Sunshine Group en zijn alle locaties van bijeengekomen in een prachtig nieuw pand in Hattem om nieuwe ambities te verwezenlijken:

Consumenten van over de hele wereld weten ons steeds beter te vinden’, vertelt huidig directeur Willem Wagenaar, al vanaf 2000 actief voor De Waard. ‘Vanwege corona hebben veel mensen namelijk de romantiek van het kamperen opnieuw ontdekt. De gezelligheid, gevoel van vrijheid en de verbondenheid met de natuur spreekt veel mensen aan’. Daarbij weet De Waard inmiddels ook een nieuwe doelgroep te bedienen die ook deze wensen hebben, én de voorkeur voor een huur accommodatie met meer gemak en comfort. Op (natuur)campings kunnen zij terecht in onze nieuwe serie modellen zoals de Big Oak, Round Holly, of de Giant Fir. Eens een De Waard-kampeerder, altijd een De Waard-kampeerder, maken we zo voor veel meer mensen bereikbaar!

‘Momenteel genieten we enorm van het nieuwe pand en het nieuwe avontuur wat we zojuist gestart zijn’, vult Willem aan. ‘We kijken er enorm naar uit om de komende jaren meer mensen het plezier te laten ontdekken van een vakantie middenin de natuur, in een duurzame tent met een vertrouwd gevoel van veiligheid én vrijheid’.