Je tent correct schoonmaken doe je zo

Vijf tips voor een schone tent

Of je nu elk weekend midden in de natuur kampeert, of twee weken per jaar in Zuid-Frankrijk staat, het schoonmaken van je tent is een essentieel onderdeel van het onderhoud. Met de juiste zorg blijft je tent langer in topconditie, klaar voor het volgende avontuur. Hier zijn een paar handige tips om aan het einde van de vakantie je tent schoon te maken:

Tip 1: Onderhoud je tent regelmatig​

Voorkom dat vuil zich ophoopt op je tentdoek. Dit doe je door regelmatig de tent droog af te borstelen, vooral na periodes van droog weer. Gebruik een zachte borstel om stof en vuil te verwijderen. Zo voorkom je dat je de waterdichtheid van het materiaal aantast en is de beste manier om eventuele zwarte streepvorming na regenbuien voor te zijn.

 

Tip 2: Maak je tent schoon met een
zachte borstel, en nooit(!) met
wasmiddel of (groene) zeep!

Zit de vakantie erop en ga je de tent schoonmaken? Als eerste stap is het belangrijk dat je de tent met een droge, zachte borstel (dus zonder gebruik van water) afneemt. Als dit niet voldoende is, kun je de tent naspoelen met water (zonder te borstelen). 

Vermijd altijd(!) het gebruik van zeep of andere reinigingsmiddelen, omdat deze de waterdichtheid van het tentdoek kunnen aantasten. 

Let op: hang daarom ook nooit wasgoed op een scheerlijn aan je tent waarvan aanwezige zeepresten op het tentdoek kunnen vallen.

Tip 3: Zo behandel je specifieke vlekken

  • Harsvlekken: Laat hars eerst goed uitharden en verwijder het voorzichtig met een lepeltje. Wees voorzichtig om het tentdoek niet te beschadigen.
  • Boombladeren: Verwijder boombladeren zo snel mogelijk om het risico op kleurstofvlekken te minimaliseren.
  • Vetvlekken: Dep boter-, jus- of olievlekken direct af met keukenpapier. Gebruik vervolgens een strijkijzer op de laagste stand om resterende vlekken te verwijderen.
  • Vogelpoep: Laat de vogelpoep eerst opdrogen en krab voorzichtig daarna het opgedroogde poep eraf. Dit is de beste manier om zoveel mogelijk te verwijderen. Gebruik tijdens het krabben geen middelen die het doek kunnen beschadigen. Vervolgens kun je een borstel gebruiken om eventuele resterende vlekken te verwijderen.

4. Laat de tent drogen voordat je de tent inpakt

Een natte tent inpakken kan leiden tot schimmel en onaangename geuren. Als je echt niet anders kan en de tent nat moet inpakken, zorg er dan voor dat je hem binnen 24 uur weer uitpakt en grondig laat drogen.

5. Behandel stalen stokken met autowas

Na elke vakantie is het belangrijk om de stalen tentstokken grondig schoon te maken en te drogen. Behandel ze vervolgens met autowas om ze te beschermen tegen corrosie. Zorg er wel voor dat je ze apart opbergt van de tent zelf.

Door deze eenvoudige tips te volgen, blijft je tent fris en klaar voor je volgende kampeeravontuur!

Heb jij een specifieke vraag?

Neem dan contact op met ons en wij helpen je graag met een oplossing of advies die past bij jouw vraag. 

Mail je vraag naar info@dewaardtenten.nl of stel je vraag telefonisch via 0578 694 888.